ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ

MAGIC DROP 
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

ΕΤΟΙΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΡΕΜΩΝ, ΚΡΕΜΕΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΕΜΩΝ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΣΑΜΠΟΥΑΝ, ΛΟΣΙΟΝ, ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΑ, ΚΡΕΜΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ - ΣΩΜΑΤΟΣ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΦΙΑΛΙΔΙΑ, ΥΑΛΙΝΑ ΦΙΑΛΙΔΙΑ, ΠΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΦΙΑΛΕΣ ΓΥΑΛΙΝΕΣ, ΒΑΖΑ, ΠΩΜΑΤΑ ΒΑΖΩΝ, ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

BIOENERGOL PLUS, ΜΕΤΑΛΛΑ
ΜΕΤΑΛΛΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΤΑΛΛΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ,
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ, ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΓΕΜΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΛΙΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΟΡΓΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

ΒΙΒΛΙΑ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Medicum College

ΜΕΤΑΛΛΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΤΑΛΛΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΛΛΙΩΝ

Η ανάλυση μαλλιών έχει γίνει το αντικείμενο πολυάριθμων μελετών τόσο σε Νοσοκομεία όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο.

  • Φαίνεται όμως ότι η ανάλυση μαλλιών, δείχνει ανωμαλία στη διάθεση των μακροστοιχείων (Na, K, Mg, P, Ca) όταν η έλλειψή τους είναι ιδιαίτερο έντονη, γι’ αυτό θεωρείται "a posteriori" (εκ των υστέρων) πράγμα που δεν της επιτρέπει να παρουσιάζει βιοιατρικό ενδιαφέρον.

  • Επιπλέον η συγκεκριμένη ανάλυση δεν είναι ικανοποιητική ώστε να δώσει μια ακριβή πιστοποίηση μιας έλλειψης, μιας εξακριβωμένης υπέρβασης, μιας ψυχολογικής αιτιολογίας, άνοσο ή ορμονικής διαταραχής.

  • Απ' τη μια πλευρά, σε αναλυτικό επίπεδο, οι διακυμάνσεις έλλειψης σε σχέση με το φυσιολογικό δεν είναι ουσιαστικά ενδεικτική για τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται στα βιολογικά υγρά και στις βιολογικές ουσίες.
    Απ' την άλλη πλευρά, η περιβαλλοντική μόλυνση με βαρέα μέταλλα (Cd, Hg, Pb, Sn) ή μεταβατικά στοιχεία di transizione (V, Fe, Co, Ni) αλλοιώνουν αισθητά τη μέτρηση αυτών των ιχνοστοιχείων. Εξάλλου, ολιγοστοιχεία πολύ σημαντικά όπως οι Λανθανίδες ή σπάνιες γαίες, δεν κατανέμονται στα μαλλιά. Η ισορροπία του Σεληνίου (σημαντικό μεταλλοϊδές) βρίσκεται σε αμφισβήτηση υπό έννοια της βιομηχανικής και αστικής μόλυνσης.

  • Το ιονόγραμμα των μαλλιών επιπλέον δε μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε μια πλήρη ανάλυση πολυστοιχείων (55 ολιγοστοιχεία και 5 μακροστοιχεία).

  • Για τον κλινικό γιατρό η θεραπευτική υφίσταται στο ενδιαφέρον να διαγνώσει μια παθολογία και ανάλογα να προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση (ομοιοπαθητική, αλλοπαθητική, φυτοθεραπεία και άλλη μορφή θεραπείας).
    Η ανάλυση όμως των μαλλιών δεν επιτρέπει την "βιο-εποπτεία" γιατί δεν μπορεί να δώσει μια πλήρη παθολογική εικόνα.

  • Οι μόνες αξιόπιστες ενδείξεις για ένα μεταλλόγραμμα μαλλιών είναι αυτές που σχετίζονται με την ασθένεια του "Menkes" ή με την ανεπάρκεια ψευδαργύρου (Zn) και χαλκού (Cu).
    Επίσης σε περιπτώσεις τοξικής δηλητηρίασης με βαριά μέταλλα.

ΜΕΤΑΛΛΟΓΡΑΜΜΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

  • Η ανάλυση πολυστοιχείων πραγματοποιούμενη σε ολικά δείγματα αίματος (πλάσμα και άλλα ειδικά στοιχεία) μας δίνει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των ολιγοστοιχείων της κυκλοφορίας του αίματος.

  • Το αίμα έχει το πλεονέκτημα ότι συνιστά μοντέλο βιολογικό.
    Πράγματι, η εικόνα που προκύπτει απ' το μεταλλόγραμμα αίματος είναι συνυφασμένη με την κινητική των ολιγοστοιχείων κατά τη διάθεσή τους και αντιπροσωπεύει μια θεσμική εικόνα την οποία επιβάλλεται, να μεταφράζει κανείς με ιδιαίτερη προσοχή.

  • Οι διακυμάνσεις της συγκέντρωσης στο πλάσμα ενός ολιγοστοιχείου δεν υπονοεί αναγκαστικά την ίδια διακύμανση και στα άλλα μέσα. Παράδειγμα, σε φυσιολογικά επίπεδα Zn στο πλάσμα δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι και στα ερυθροκύτταρα τα επίπεδα Zn είναι φυσιολογικά.

  • Αρκετά στοιχεία όπως το Ρουβίδιο (Rb), ανήκουν ουσιαστικά στο μεσοκυττάριο υγρό. Αρα το πλάσμα δεν είναι πάντα το αντιπροσωπευτικότερο μέσο για την εκτίμηση της διακύμανσης στη συγκέντρωση των ολιγοστοιχείων.

  • Συμπερασματικά, το μεταλλόγραμμα αίματος ναι μεν μας δίνει μια θεσμική εικόνα του μέσου κυκλοφορίας (πλάσμα) αλλά πρέπει να συνεχιστεί με την παθολογική εικόνα που προκύπτει απ' το μεταλλόγραμμα ούρων.

  • Το ενδιαφέρον εντοπίζεται εξ' άλλου στην προληπτική ιατρική κι αυτό είναι απ' τα πιο σημαντικά κίνητρα για τα οποία διαλέγουμε το μεταλλόγραμμα ούρων.

ΜΕΤΑΛΛΟΓΡΑΜΜΑ ΟΥΡΩΝ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΟΓΡΑΜΜΑ ΟΥΡΩΝ - METALLOGRAMA ATOMICO URINARIO (M.A.U.)

  • Μακροσκελής μελέτη πάνω στα βιολογικά υγρά (αίμα, ούρα, σπέρμα) επιβεβαιώνουν αποβολή διαφόρων τύπων μετάλλων.

  • Η πρακτική του μεταλλογράμματος ούρων φαίνεται να είναι ένα ειδικό μέσο ιατρο-επιστημονικό για να προτείνει ή να πιστοποιήσει ότι κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν ανάγκη ή όχι διάθεσης μεταλλοκατιόντων και να εντοπίσει είτε ελλείψεις αυτών είτε υπερβολική ύπαρξή τους.

  • Αυτό που γοητεύει πραγματικά έναν γιατρό είναι η δυνατότητα να γνωρίζει πρακτικά στο σύνολο την πραγματική ανάγκη σε κατιόντα των ασθενών του. Υπάρχει δε η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μια μεταλλοθεραπεία εξειδικευμένη και να προταθούν φόρμουλες τέλεια εξατομικευμένες και φυσικά χρησιμότατες για τη διαδικασία εξυγίανσης του ασθενούς.

  • Η χρήση της ολιγοθεραπείας κατά τρόπο εμπειρικό έχει καθυστερήσει σε πολυάριθμες περιπτώσεις το θεραπευτικό και ευεργετικό αποτέλεσμα των μεταλλικών κατιόντων.

  • Η διάθεση των μετάλλων και ειδικότερα του Χαλκού (Cu) που συνδέεται μοριακά με τη γλυκόζη σε ασθενείς χτυπημένους από καρκίνο και ειδικότερα του πεπτικού συστήματος, πρέπει να ελέγχεται από μεταλλόγραμμα . Οι έντονες χημειοθεραπείες προκαλούν απώλεια σημαντικών ολιγοστοιχείων (Μg, Zn, Se,….) την οποία μπορούμε να αντισταθμίσουμε μέσω μελέτης βιολογικών υγρών, κυρίως ούρων.

  • Το ίδιο φαινόμενο συνίσταται στη διαβητολογία κυρίως στους ινσουλινοξαρτώμενους όπου η συνεχής διάθεση ινσουλίνης προκαλεί τη διάθεση σημαντικών ολιγοστοιχείων απαραίτητων για τη ζωή των κυττάρων.

  • Είναι πολύ ενδιαφέρον από βιολογικής πλευράς να καταβάλουμε την εξέλιξη παραμέτρων συνδεδεμένων με την κινητικής της παθολογίας που μελετάται. Το μεταλλόγραμμα είναι το σωστότερο μέσο για να εκτιμηθεί η απώλεια μετάλλων και μεταλλοειδών κατά τη διάρκεια θεραπειών, οι οποίες πραγματοποιούνται για χρόνιες ασθένειες.

  • Όμως και στις οξείες ασθένειες εντοπίζεται ανάλογη απώλεια ολιγοστοιχείων.

  • Το μεταλλόγραμμα θεωρείται επίσης αναγκαίο από την αρχή έως το τέλος της εγκυμοσύνης καθώς και στην περίοδο του θηλασμού κυρίως για να εντοπισθούν και διορθωθούν ελλείψεις Zn, Co, Mn, Se, Mg. Είναι γνωστό εξάλλου ότι σημαντική έλλειψη Zn στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να ευνοήσει ή και να προκαλέσει την εμφάνιση γενετικών ασθενειών ή συγγενών δυσπλασιών.
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι γενετικές πληροφορίες είναι συνδεδεμένες με την ποσοτική ελευθέρωση κατιόντων του κυτταρικού πυρήνα. 
    Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται ότι η δομή του DNA μεταγράφεται επ' ακριβώς και ότι διατηρείται η επαρκής αναλογία των μεταλλικών ιόντων στη μητέρα ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση ανεπάρκειας κατά την αντιγραφή του DNA και κατ' επέκταση στο σχηματισμό του εμβρύου.

  • Στη γεροντολογία, τα μεταλλογράμματα μας επιτρέπουν τον έλεγχο απώλειας Si, στοιχείο που χάνεται εύκολα με την πάροδο των χρόνων.
    Μπορεί να είναι μια μέθοδος αποτελεσματική για την προληπτική ιατρική και για την εκτίμηση της φυσικής κατάστασης του οργανισμού.

  • Η λίστα εφαρμογών του μεταλλογράμματος δεν περιορίζεται στα προαναφερθέντα. Υπάρχει χωρίς αμφιβολία η πιθανότητα για μελέτη και σε άλλες παθολογίες.

  • Η λειτουργία διαφόρων οργανικών συστημάτων είναι στενά συνδεδεμένη με ειδικά κατιονικά γκρούπ τα οποία παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις βιολογικές λειτουργίες.

  • Μ' αυτό τον τρόπο μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις ακόλουθες ομάδες μετάλλων όταν αναφερόμαστε στις διάφορες οργανικές λειτουργίες.
    ΑΝΟΣΙΑ : Si, Bo, Zn, Se, Ge, la
    ΜΟΛΥΝΣΗ : Ag, Cu
    ΦΛΕΓΜΟΝΗ : Ag, Cu, Al, Fe
    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΦΥΣΗΣ : Zn
    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ : Ni, Cr
    ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ : Ni, Zn, Mn, In
    ΝΕΦΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ : Pb & Sn
    ΝΕΥΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ : Αl, Mn, Au, Sr, Ni, Si, Mg, Zn, Li, Ho, Sb
    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ : Cr, Co, Ni, Zn, V
    ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ : Se, K, V, Si

  • Το μαγνήσιο είναι ένα μακροστοιχείο που παίζει ένα ρόλο πολύ σημαντικό για την λειτουργία του ανοσοποιητικού.
    Όταν λόγω εντατικής χημειοθεραπείας μπλοκάρονται οι πηγές μεταλλικών ιόντων, η απώλεια Mg, Si, Zn, Se, B και La αυξάνεται υπολογίσιμα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις το μεταλλόγραμμα κρίνεται αναγκαίο αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κυτταρικό θάνατο. Στην τελική φάση τα μεταλλογράμματα μας δείχνουν την ανεπάρκεια του βιολογικού κυτταρικού μέσου να πραγματοποιήσουν τη σύνθεση και την αναδόμηση των πρωτεϊνών. Η πρόσφατη πρόοδος στη μεθοδολογία και την τεχνική της ατομικής έρευνας, επιτρέπει τον ποσοτικό προσδιορισμό των ολιγοστοιχείων των βιολογικών υγρών.
    Η προτεινόμενη μεταλλοθεραπεία είναι με μοναδικό τρόπο αυτή που έχει θέσει τα επιστημονικά θεμέλια της καταλυτικής οικονομίας των κυττάρων.
    Επιπλέον, μέσα απ' το πλαίσιο της στατιστικής επεξεργασίας των φυσικών στοιχείων που ανιχνεύονται με το μεταλλόγραμμα δίνεται η δυνατότητα πληροφόρησης των γιατρών και θεραπευτών για συγκεκριμένα στοιχεία που θα τους βοηθήσει να κάνουν τη διάγνωσή τους.

  • Αυτού του είδους το μεταλλόγραμμα βοηθά στον προσανατολισμό προς μια ιατρική προληπτική ή θεραπευτική. Η μεταλλοθεραπεία συμβαδίζει με βολικό τρόπο τόσο με το πλαίσιο της γενικής ιατρικής όσο και με αυτό των διαφόρων ειδικοτήτων.

  • Οι προτεινόμενες αναλυτικές τεχνικές μπορούν να συνεισφέρουν στην έρευνα των πεδίων της ενδοκρινολογίας νευροενδοκρινολογίας, καρκινολογίας, διαβητολογίας, δερματολογίας, παθολογίες συνδεδεμένες με ανοσία κ.λ.π.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΟΓΡΑΜΜΑ ΟΥΡΩΝ (M.A.U.)

Αναλύονται τα ακόλουθα βήματα : 

1/ Πρακτική μεθοδολογία για την αίτηση ενός M.A.U.
2/ Εντυπο κλινικών παρατηρήσεων. Χρησιμοποιείται για να σημειωθεί στη 
σύνθεση ο μεγαλύτερος πιθανός αριθμός κλινικών στοιχείων με τη σκοπιμότητα να εκτιμηθεί το αναλυτικό αποτέλεσμα και να δοθεί στο γιατρό πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα του μεταλλογράμματος.
3/ Φυλλάδιο αναλυτικής μέριμνας απ' τη μεριά του ασθενούς και η συμφωνία χρήσης των δεδομένων για στατιστικούς λόγους. Αυτό το έντυπο υπογεγραμμένο απ' τον ασθενή προβάλλει την προσωπική συγκατάθεση του ασθενούς για την πραγματοποίηση των αποτελεσμάτων από την αρμόδια τράπεζα στοιχείων της Glycanmetal - (Ισπανία )
4/ Λίστα ουρικού προφίλ
5/ Μοντέλλο αναλυτικών αποτελεσμάτων απ' το M.A.U. και συγκεκριμένου 
μνημονικού προφίλ. 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

1/ Συμπληρώστε ένα έντυπο με τα ονόματα ασθενούς και γιατρού
2/ Δώστε στον ασθενή το φάκελο με τους τρεις κυλίνδρους - ουροσυλλέκτες. 
Θα πρέπει να γεμίσει έναν ουροσυλλέκτη κάθε μέρα το πρωί, νηστικός. Αν το ξεχάσει τη μια μέρα μπορεί να το κάνει την επομένη.
3/ Εχετε πάντοτε στο φάκελο το "έντυπο κλινικών παρατηρήσεων".
4/ Προσθέστε στο τέλος το "συμφωνητικό επεξεργασίας δεδομένων" υπογεγραμμένο από τον ασθενή

ΑΠ' ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

1/ Κατά τη διάρκεια τριών διαδοχικών ημερών, γεμίστε τους τρεις ουροσυλλέκτες (1 την ημέρα) νηστικοί.
2/ Μη βάζετε κανένα συντηρητικό ή χημικό προϊόν στους σωλήνες. Μην τους γεμίσετε μετά από μια σεξουαλική επαφή.
3/ Βάλτε τους ουροσυλλέκτες καλά κλεισμένους σ' ένα φάκελο.
4/ Βεβαιωθείτε ότι το "συμφωνητικό απορρήτου" και το "έντυπο κλινικών παρατηρήσεων" είναι στον ίδιο φάκελο.
5/ Πληρωμή

LISTA DI PROFIL MEMORIALI URINARI

1/   PMHG : Προφίλ ορμονικό γενικό (Zn, Co, V, Cr, Ni, Mn, Ho)
2/   PMI : Προφίλ ανοσοποιητικό (Si, Ge, Zn, Mg, B, Fe, Se)
3/   PMTD : Προφίλ τάσεων εκφυλισμού κυττάρων (Li, Al, Se)
4/   PMRI : Προφίλ αντοχής στους ιούς και τις φλεγμονές (Ag, Cu, Al)
5/   PMSI : Προφίλ πρωτεϊνικής σύνθεσης (Lantanides)
6/   PMN : Προφίλ νευρικού (Ca, Hg, Li, Sn, Mg, Au, Al, Zu)
7/   PMT : Προφίλ μεταφοράς πρωτεϊνών (ADP-ATP)-Mg, (Mg-P)
8/   PMM : Προφίλ μεμβρανών (K, Na)
9/   PMEHHS : Προφίλ άξονος υποθαλάμου - υπόφυσης - επινεφριδίων (N, Zn, B, Ca)
10/ PMOST : Προφίλ οστεοαρθριτικό (Ca, P, Mg, Si, Cu, Lantan)
11/ PMP : Προφίλ παραδοντικών ιστών (Ca, Mg, Si, Zn, V, LanTAN)
12/ PMTFC : Προφίλ τοξικό φαρμακολογικό, ανταγωνιστών, ασβεστίου (Cd- Hg)
13/ PNMT : Προφίλ όχι μνημονικό, τοξικών (Th, U, As, Tl, Pb, Se)

PROFILO MEMORIALE ORMONALE

Προφίλ μνημονικό ορμονικό 
Μοντέλο
Co, Mn, Zn, Cr, Ni, Ho, In, V

Co : Η απώλεια Co τοποθετείται μέσα στις κανονικές τιμές
Cr : Το χρώμιο είναι δραστικό προς τον παράγοντα ανοχής στη γλυκόζη επιτρέποντας τη μεταφορά και τη χρήση της ινσουλίνης. Πιθανότητα διαταραχής της αντοχής στη γλυκόζη ή στη δράση της ινσουλίνης, μπορούν να επιφέρουν επιβάρυνση ή εμφάνιση διαβήτη.
In & Mn : Οι απώλειες σ' αυτά τοποθετούνται στις κανονικές τιμές.
Ni : Το νικέλιο είναι συμπαράγοντας της ουρεάσης. Πιθανότητα διαταραχής του ορμονικού καταβολισμού σε ηπατικό επίπεδο. Εμπλεκόμενο στο ρόλο των κατεχολαμίνων, συμμετέχει με σημαντικό ρόλο στο stress.
V & Ho : Οι απώλειες σε βανάδιο και όλμιο τοποθετούνται σε φυσιολογικές τιμές
Zn : Διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και της ρύθμισης της γλυκαιμίας. Τάση υπογοναδισμού, ελάττωση της τεστοστερόνης, αμηνόρροια. Διαταραχή της ανάπτυξης των παιδιών λόγω ελάττωσης HGH. Διαταραχή της επινεφριδιακής λειτουργίας και σύνθεσης κορτικοειδών. Η ολική έλλειψη Zn σταματά την κυτταρική ανάπτυξη διαταράσσοντας τη διαμόρφωση των νουκλεϊκών οξέων.

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΔΡΟΞΕΙΔΙΑ Ή ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΑΤΙΟΝΤΑ
ΤΑ ΟΛΙΓΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Επιστημονική βάση των ολιγοστοιχείων
Τα ολιγοστοιχεία συναντώνται στον περιοδικό πίνακα των 92 φυσικών στοιχείων, απ' το Υδρογόνο ως το Ουράνιο. Είναι βιολογικοί καταλύτες αναγκαίοι για τους βιολογικούς οργανισμούς και διαδραματίζουν σημαντικούς ρόλους ενεργοποιώντας τα διάφορα ένζυμα (συνπαράγοντες).

Επεμβαίνουν επίσης και σε αντιδράσεις υδρόλυσης πολυπεπτιδίων και φωσφορικών εστέρων, διαδραματίζοντας ρόλο στη σύνθεση και τη σταθερότητα των πρωτεϊνών (ελικάσες, τοποισομεράσες)

Το μεγαλύτερο μέρος των ολιγοστοιχείων είναι ποιοτικά και ποσοτικά προσδιορίσιμα από ατομικές τεχνικές (φασματογράφοι μάτας) και εντοπίζονται σε βιολογικά υγρά , ιστούς και επιδερμικούς σχηματισμούς.

Για να αποδώσουμε τον όρο "ολιγοστοιχείο" σ' ένα στοιχείο, είναι σημαντικό να λάβουμε υπ' όψιν ότι η συγκέντρωση του στα βιολογικά υγρά πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση από 1mg/lt. Ετσι το Μαγνήσιο του οποίου η συγκέντρωση ποικίλλει από 25 έως 250 mg/lt δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ολιγοστοιχείο αλλά ως μακροστοιχείο.

Τα πιο σημαντικά μακροστοιχεία είναι : Νάτριο (Na), Κάλιο (K), Ασβέστιο (Ca), Μαγνήσιο (Mg), Φώσφωρο (P). Το Si (πυρίτιο) που είναι ένα μέταλλο πολύ σημαντικό για την ανθρώπινη βιολογία, είναι στο όριο του ορισμού ως ολιγοστοιχείο (0,5 ~ 4 mg/lt).
Το ίδιο ισχύει με το Βόριο (Β) (0,5 - 5 mg/lt) του οποίου η ανοσιοπροστατευτική δράση στο ζωϊκό και φυτικό βασίλειο είναι ευρέως γνωστή. Επιπλέον η συγκέντρωση των Βρώμιο (Βr), Στρόντιο (Sr), Ρουβίδιο (Rb) είναι συχνά πάνω απο1mg/lt στα ούρα. Μπορεί λοιπόν να δει κανείς ότι τα παραπάνω μοιάζουν με τη σειρά των κύριων μακροστοιχείων (Na, K, Ca, P, Mg), γι' αυτό μπορεί κανείς να τα θεωρήσει "δευτερεύοντα μακροστοιχεία".


ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ (υδροξείδια + απλά οξείδια)
1η Γενιά

Θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στους μεταλλικούς υδρίτες και τους άλλους τύπους ολιγοστοιχείων.
Οι ιδανικές ιδιότητες, όταν αναφερόμαστε στη χρήση ολιγοστοιχείων στα οποία ανταποκρίνονται τέλεια οι υδρίτες των μετάλλων είναι :

  • ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ 

  • ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ : οι δοκιμές κυττοτοξικότητας και οξείας τοξικότητας (LD. SO) δεν έδειξαν κάτι (Κέντρο Φαρμακοεπαγρύπνισης της Nice 1985)

  • ΑΠΛΗ ΜΟΡΦΩΠΟΙΗΣΗ χημικής μορφής (μορφή υδροξειδίου)

  • ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ τους σε περίπτωση μη αφομοίωσης

  • ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Τα διαλύματα ή ψευδοεναιωρήματα των μεταλλικών υδριτών προστατεύονται απο υλικό βακτηριοκτόνο και "ιοκτόνο" (Ag, Si, La) μεταλλικής προέλευσης. Οι συγκεντρώσεις των Ag, Si, La ποικίλουν από 5-10 mg/lt. Ένα μεταλλικό υδροξείδιο αντιπροσωπεύει ένα κατιόν που έχει 1 ή και περισσότερα μόρια νερού [ Mg(OH)2, Fe (OH)3, La(OH)3]. 

Αυτή η αντιπροσώπευση είναι ολικά σύμφωνη με την ισορροπία του μεσοκυττάριου και με τους μηχανισμούς της μεμβράνης.
Η διάθεση πολύ όξινων ολιγοστοιχείων ευνοεί τη διατάραξη της μεμβρανικής ισορροπίας και μεταθέτει τα ολιγοστοιχεία που περιέχονται στον πυρήνα και το κυτταρόπλασμα, στο εξωτερικό του κυττάρου. Η διάθεση πολύ βασικών ολιγοστοιχείων ευνοεί την συγκαθίζηση με άλλα χημικά άλατα που περιέχονται είτε στο έξω - είτε στο ενδοκυττάριο μέσο.

Στην καρκινική παθολογία, καθώς και στην παθολογία του πεπτικού ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση οξείας κρίσης.

Ο χαλκός είναι ένα οξειδωτικό στοιχείο το οποίο μπορεί να σχηματίζει καρβοξυλικές ρίζες με όξινη δράση και να μεταβάλλει το ενδο-εξω κυττάριο PH, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου.
Σε εξαίρεση αυτής της περίπτωσης ειδικά για τα γλυκονικά άλατα του (χαλκού), τα γλυκονικά των μετάλλων είναι χρήσιμα στο πλαίσιο των συμβατικών παθολογιών.

Η πλειοψηφία των χημικών αλάτων που παρουσιάζονται ως ολιγοστοιχεία είναι συνδεδεμένα με άλλο κύτταρο του οποίου το μοριακό βάρος είναι κάποιες φορές δύο ή τρείς φορές μεγαλύτερο απ' το βάρος του δραστικού μετάλλου, έχοντας κατά συνέπεια μια βιοδιαθεσιμότητα αξιοσημείωτα πιο αδύναμη. Κατά συνέπεια, η βιοδιαθεσιμότητα είναι άμεσα ανάλογη με το μέγεθος του "μορίου-μεραφορέα".

Συνοψίζοντας : 

Η ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΛΙΓΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ 

  • Στερεοχημεία και κινητικότητα του κατιόντος

  • Στη σχέση ανάμεσα στην ατομική μάζα του ενεργού κατιόντος και το μοριακό βάρος του οργανικού μεταφορέα

  • Στην παρουσία αλκοόλης, αλδεύδων, οξέων και ριζών

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΔΡΟΞΕΙΔΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΧΕΣ

  • Ένα μόνον κατιόν

  • Μια πρωτονίωση ενός μορίου νερού (Η3Ο+)

  • Σύνδεσή τους με μια προστατευτική ύλη μεταλλικής προέλευσης (Ag, Si, La)

  • Εχουν την ικανότητα να είναι μετασταθερά, το οποίο τους επιτρέπει καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα σε ένα PH κοντά στο ουδέτερο. Ο ρόλος της μετασταθερότητας αυτής είναι να επιτρέπει καλύτερη ελευθερία του μετάλλου και κατά τον ίδιο τρόπο, να ελαττώνει την κατανάλωση ενέργειας στο κύτταρο σε φαινόμενα συναγωνισμού και καταλυτικού διαχωρισμού. 
    Η ουδετερότητα των μεταλλικών υδριτών είναι καθ' όλα σύμφωνη με φαινόμενα συνέργειας και αλληλουχίας υπάρχοντα σε κυτταρικούς μηχανισμούς.
    Δεν μπορεί κανείς να κάνει μια σοβαρή προσέγγιση στους μηχανισμούς πρωτεϊνικής σύνθεσης αν δε λάβει υπ 'όψιν τους βιοχημικούς μηχανισμούς με την έννοια μιας κυτταρικής οικονομίας.


ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΔΡΟΞΕΙΔΙΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΡΙΟ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗΣ
2η Γενιά (FLNT4)

Μέχρι τώρα αναφερόμαστε συνεχώς στην κλασσική γενικά ολιγοστοιχείων υπό τον τύπο των υδριτών των μετάλλων. Τα ονομάζουμε Πρώτη Γενιά (GENERATION I). Οι έρευνες μας, εφαρμοζόμενες στους μηχανισμούς των μεμβρανών στους οποίους συμμετέχουν οι γλυκοπρωτεϊνες της επιφάνειας, Σελεκτίνη και Κονεκτίνη, μας έχουν οδηγήσει να διαλέξουμε έναν εκλεκτικό "παρεμποδιστή - μεταφορέα" τύπου όσης στον C6 περιέχοντας στη δομή του μια ρίζα καρβονυλίου (C=0) ή (CO).

Αυτά τα μεταλλικά συμπληρώματα (IDRATI METALLICI Α-FLNT4) επεξεργάζονται με το στόχο να ευνοήσουν ή να συμπληρώσουν τις εν εξελίξει ανοσομορφοποιητικές θεραπευτικές. 

Στο χημικό τύπο των Α-FLNT4 το μέταλλο έχει ρόλο "ligand" στερεοχημικού της ρίζας καρβουνυλίου CΟ δομικού στοιχείου της φρουκτόζης.
Αυτή η ιδιαίτερη φυσικοχημική συνένωση παρέχει στα ολιγοστοιχεία ιδιότητες "παραλλαγής" σε προβλήματα αναγνώρισης αντιγόνων.

Τα ολιγοστοιχεία τύπου Α-FLNT4 (GENERATION II) ευνοούν θεραπευτικές ανοσομορφοποιητικές (ιντερφερόνη-ιντερλευκίνη) και δικαιολογημένα έχουν ρόλο στις εντατικές χημειοθεραπείες, ως μεταλλικά συμπληρώματα που αποζημιώνουν για τις απώλειες μακρο και ολιγοστοιχείων λόγω ανοσοκαταστολής.


ΛΑΝΘΑΝΙΔΕΣ

Η αναλυτική μας εμπειρία με το Ατομικό Μεταλλόγραμμα ούρων M.A.U. μετά από 10.000 πραγματοποιούμενες εξετάσεις, έχει επιβεβαιώσει τη σημαντικότητα των λανθανίδων στους βιολογικούς μηχανισμούς.

Η ομάδα των λανθανίδων ή σπανίων γαιών (La, Ln, Ho, Ib, Nd, Yb, Gd, Eu, Ce, Fr, Pr, Sm, Im Dy) κυμαίνεται ως προς την ολική συγκέντρωση στα ούρα από 0,05 έως 0,10 mg/lt .

Στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων οι λανθανίδες αρχίζουν με το Λανθάνιο (La) 57, και τελειώνουν στο Λουθέτιο (Lu) 71.

Οι Λανθανίδες είναι 14 ολιγοστοιχεία που δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ανοσoμορφοποίηση.

Όταν βρίσκουμε τιμές μεγαλύτερες από 0,10 mg/lt είναι πιθανό η κατάσταση του οργανισμού να είναι σε "πίεση" παροδική ή μόνιμη.

Οι Λανθανίδες Zn, Se, Si, Mg και Β έχουν συνήθως χαμηλή συγκέντρωση σε παθολογίες καρκινικές, εκφυλισμού κυττάρων και ανοσοκαταστολής, όταν διατηρούν χαμηλή συγκέντρωση για πολλούς μήνες.

Στην αρχή μιας οποιασδήποτε παθολογίας, οι Λανθανίδες είναι σε φυσιολογικές ποσότητες για ορισμένα στοιχεία. Στις οξείες όμως φάσεις οι τιμές αυτών των στοιχείων μπορούν να πολλαπλασιαστούν επί 2 ή 7 σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές.

Η απώλεια σε Λανθανίδες, δεν καθορίζονται από τον τύπο της διατροφής, είναι συνέπεια καταβολικών διεργασιών και πρωτεϊνικής σύνθεσης.


ΟΛΙΓΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (Γενιά I και II)

Πληροφορίες για θεραπευτές - φαρμακοποιούς

Τα προϊόντα που σας συμβουλεύουμε, δεν αντικαθιστούν ποτέ μια θεραπεία που ήδη γίνεται. Είναι ένα επικουρικό διατροφικό συμπλήρωμα.
Δεν πρόκειται για φάρμακα με θεραπευτικές "διεκδικήσεις". Μόνο ο γιατρός ή θεραπευτής μπορεί να καθορίσει τις τροποποιήσεις με κύριο μέλημα το όφελος του ασθενούς. Οι οδηγίες ως προς αυτά ποικίλουν ανάλογα με το θεραπευτή είτε ως προς την επιλογή τους είτε ως προς τη συχνότητα λήψης τους είτε ως προς τον τρόπο λήψης τους. Είναι απαραίτητη η κλινική εξέλιξη του ασθενούς με όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία των κλινικών εξετάσεων.


Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΟΛΙΓΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Οι μοντέρνες αναλυτικές μέθοδοι έχουν αποδείξει ότι σ' ότι αφορά στα ολίγο και μακροστοιχεία δεν υπάρχει αντινομία δηλ. ένα στοιχείο αντίθετο σ' ένα άλλο π.χ. Fe και Cu. 

Υπάρχουν μόνο φαινόμενα συναγωνισμού βασιζόμενα στους μηχανισμούς Ενζυμα - Μέταλλα - Υπόστρωμα . Ένα ενιαίο συμπλήρωμα για να διορθώσει μια ανεπάρκεια Zn και Mg δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πλήρη αναγένηση γι' αυτά τα στοιχεία. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε μια εδραίωση της καλής κατάστασης του οργανισμού με τη βοήθεια πολυμεταλλικών παρασκευασμάτων. Μια ανεπάρκεια ολιγοστοιχείων δεν αντιπροσωπεύει παρά την ορατή πλευρά μιας διαταραχής σε πρωτεϊνικό και μοριακό επίπεδο.

Γι' αυτό το λόγο είναι βασικό η αναγέννηση των ενδο και εξωκυττάρων μνημονικών συστημάτων (ολιγοστοιχεία στον πυρήνα και το κυτταρόπλασμα καθώς και ολιγοστοιχεία συνδεδεμένα με υποδοχής της μεμβράνης όπως γλυκάνες, σελεκτίνες, κονεκτίνες) ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ της διόρθωσης της ενιαίας ανεπάρκειας ιχνοστοιχείων (Zn, Mg, Fe).

Συμπερασματικά, προτείνουμε μια ολιγοθεραπεία βοηθητική της κατάστασης του οργανισμού σε συνδυασμό με μια ειδική ολιγοθεραπεία για κάποια συγκεκριμένη παθολογία. Τα μεταλλικά συμπληρώματα μπορούν να χορηγηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα "ειδικά" μεταλλικά συμπληρώματα το βράδυ πριν την κατάκλιση.

  • Τα μεταλλικά στοιχεία που βοηθάνε τη φυσική κατάσταση του οργανισμού βρίσκονται στα εξής συμπλέγματα 
    MAN - 01N - CURE - PHOSCAL - 3
    (Σύμπλεγμα Νο 14-15-16, 1ης γενιάς)

  • Τα μεταλλικά στοιχεία επικουρικά σε ειδικές περιπτώσεις αντιπροσωπεύονται από τη σειρά Α- FLNT4
    (Συμπλέγματα από Νο 1- Νο 13, 2ης γενιάς) 


Γ Ε Ν Ι Α 1η

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ MAN 01 N (No 14)

Το προϊόν MAN 01 N συμπεριλαμβάνει αρκετά ολιγοστοιχεία των οποίων η λειτουργία, δεν είναι να καλύψει μια έλλειψή τους στον οργανισμό αλλά να επανασταθεροποιήσουν τις κύριες κυτταρικές "συνήθειες" σ' ότι αφορά πρωτεϊνική σύνθεση και καταλυτικά φαινόμενα ενδο-και εξωκυττάρια.

Η διάθεση του συμπλέγματος MAN 01 N δεν είναι εντελώς επαρκής για να αποκαταστήσει την βιολογική ισορροπία με τρόπο απόλυτο και συνεχή. Υπάρχει η ανάγκη να διαθέσουμε στο κυτταρικό μέσο μεγαλύτερη συγκέντρωση ιχνοστοιχείων (Σύμπλεγμα CURE No 15)

ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ CURE (No 15) 

Αποτελείται από 9 ή 10 ολιγοστοιχεία σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ' το προηγούμενο. Εχει στοιχεία υψίστης σημασίας όπως Fe, Si, B. Σε λειτουργία με την προηγούμενη δράση "υπενθύμισης" (memoriale) του MAN 01 N αυτά τα ολιγοστοιχεία μπορούν να αφομοιωθούν στο βιολογικό σύστημα και περιστασιακές ή συνεχείς ελλείψεις ολιγοστοιχείων να αποκατασταθούν.

ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ PHOSCAL - 3 (No 16)

Ασβέστιο και φώσφορος (μακροστοιχεία)

Τα συμπλέγματα MAN 01 N και CURE επιτρέπουν την προετοιμασία του βιολογικού πεδίου για μια μελλοντική εξειδικευμένη επέμβαση με συμπλέγματα Νο 1-13.

Η αναδόμιση μηχανισμών κυτταρικής μνήμης και πρωτεϊνικής σύνθεσης χρειάζονται μια συνεχή προσφορά ενέργειας.

Κατά συνέπεια χωρίς επιπλέον προσφορά ενέργειας η αποτελεσματικότητα των MAN 01 N και CURE είναι προσωρινή και ανεπαρκής.

Γι' αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η λήψη των μακροστοιχείων Ασβέστιο και Φώσφορο τα οποία επιτρέπουν την ανάκτηση της ζωτικής ενέργειας. 

Ο φώσφορος συμμετέχει στη δομή του DNA. Επεμβαίνει επίσης σε μηχανισμούς ATP-Mg και ADP-Mg+P σε συνδυασμό με μια πρωτείνη της μεμβράνης ATP συνθετάση που συμπεριφέρεται ως αντλία πρωτονίων και στη δομή του ATP συνθετάσης. Παίζει ρόλο σε φαινόμενα συνέργειας παρόντα στο κυτταρικό μέσο και ειδικά στη μεμβράνη.

Δεν χρειάζεται τώρα να αναφερθούμε για το ρόλο του Ασβεστίου στην κυτταρική οικονομία ιδιαίτερα και στον οργανισμό γενικά. Αναφέρουμε μόνο την παρέμβαση στους μηχανισμούς ορμονικής έκκρισης.

AMP κυκλικό - Ca - πρωτεϊν-κινάση - φωσφοπρωτεϊνη - ορμονική έκκριση
Συμπερασματικά το σύμπλεγμα PHOSCAL - 3 No 16 αποτελούμενο από Ca και P φέρνει την απαραίτητη ενέργεια στα βιολογικά συστήματα. 
Η οδός χορήγησης του είναι από το στόμα. Τα συμπλέγματα MAN OIN και CURE χορηγούνται υπογλωσσίως και κάποιες φορές per os.


GENERATIONE I (1η ΓΕΝΙΑ)

Σύμπλεγμα MAN 01 N (No 14) Επικουρικό
Σύνθεση που βασίζεται στα στοιχεία 

Mg

3000

mg/l 

Zn

300

mg/l 

Si

300

mg/l 

Al

300

mg/l 

Fe

30

mg/l 

Ni

30

mg/l 

Σε ίχνη βρίσκονται (5 mg/l)
Cr, Co, V, Mn, Ge, Mo, Cu, B, C, Ti, Gd, Ho, Dy, Ce, Hb, Sn, Hf, Sb, Au, Rh, Pt, Sc, Pr, Lu, Sm, Nd, Er, Yb, Y, Tb, Tm, Eu, Ir, Ru, Pd

Σύμπλεγμα "CURE" Επικουρικό
Με βάση τα στοιχεία

Zn

300

mg/l 

Fe

300

mg/l 

B

300

mg/l 

Si

300

mg/l 

Mg

3000

mg/l 

Al

300

mg/l 

Σε ίχνη βρίσκονται (S mg/l)
V, La, Mo, Mn, Nd

Σύμπλεγμα PHOSCAL - 3 (No 16) Επικουρικό
Με βάση τα στοιχεία
Ca 8700 mg/l 
P 5400 mg/l 
 

GENERATION II (2η ΓΕΝΙΑ) A-FLNT4
A=Χημικό σύμβολο των φυσικών στοιχείων

Γενικές Παρατηρήσεις

Η Γενιά 2 - FLNT4 ως συμπλήρωμα διατροφής συνήθως λαμβάνεται από ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς στα πλαίσια της θεραπείας που ακολουθείται.

Χάρη στη μοριακή δομή τους, αυτά τα συμπλέγματα αυξάνουν τα ανοσομορφοποιητικά ή ανοσοθεραπευτικά αποτελέσματα.
Σε συνδυασμό με αποτελέσματα που λαμβάνονται από κλινικές εξετάσεις μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι τα προϊόντα τύπου FLNT4 "σιγουρεύουν" τα φαρμακολογικά αποτελέσματα άλλων θεραπειών είτε φυτικής βάσης (φυτοθεραπεία) είτε συνθετικής.

Ευνοούν την ισορροπία των λεμφοκυττάρων Τ4/Τ8. Η χρήση τους για πολύ καιρό δεν προκαλεί δευτερεύουσες δράσεις - παρενέργειες ούτε τοξικότητα.

Η χορήγηση αυτών των προϊόντων γίνεται υπογλωσσίως. Η per os οδός είναι επίσης πιθανή αν ή πρώτη δεν προτιμάται ή δεν είναι εφικτή.

GENERATION II (2η ΓΕΝΙΑ)
ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ Α-FLNT4
(A=χημικό σύμβολο των φυσικών στοιχείων)

Σύμπλεγμα Νο 1 με βάση το Zn 
(Zn 600 mg/l - Mg 30 mg/l - Si 30 mg/l) χρησιμοποιείται σε παθολογία ανοσοανεπάρκειας HIV σε ασυμπτωματική φάση ή ελαφρώς συμπτωματική (Τ4>300)

Σύμπλεγμα Νο 2 με βάση τα Zn - Au -B 
(Zn 300 mg/l - Au 3 mg/l - B 30 mg/l)
Στη συμπτωματική φάση ανοσοανεπάρκειας HIV (Tu<200)

Σύμπλεγμα Νο 3 με βάση τα Zn - Mg - B 
(Zn 300 mg/l - Mg 300 mg/l - B 30 mg/l)
Σε ανοσοκαταστολή γενικότερα, όπως όπως σε καρκίνο (με ή χωρίς μεταστάσεις)

Σύμπλεγμα Νο 4 με βάση τα Zn, Al, V, Au
(Zn 300 mg/l - Al 100 mg/l - V 30 mg/l - Au 3 mg/l)
Σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατίτιδα

Σύμπλεγμα Νο 5 με βάση τα Au, Zn, B, Si, Mg
(Αu 3 mg/l - Zn 300 mg/l - B 30 mg/l - Mg 100 mg/l)
Σε ασθενείς με παθολογίες εκφυλιστικές

Σύμπλεγμα Νο 6 με βάση τα Zn, Au, V
(Zn 300 mg/l - Au 3 mg/l - V 30 mg/l)
Για νευρογενή κατάθλιψη

Σύμπλεγμα Νο 7 με βάση τα Cr, V, Ni, Zn, Co
(Cr 30 mg/l - V 30 mg/l - Ni 30 mg/l - Zn 300 mg/l - Co 30 mg/l)

(Cr 7 - V 12 - Ni 22 - Zn 155 - Co 8 - Si 24 - Fe 5 - Mg 15)
Σε διαβητικούς με ινσουλίνο και όχι ινσουλινοεξαρτόμενο διαβήτη

GENERATION II (2η Γενιά)
ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΜΕ A-FLNT4

Σύμπλεγμα Νο 8 Au - FLNT4 
Με βάση τον Au (Au σε 3 mg/l)
Σε παθολογίες μολυσματικές προέλευσης ιϊκής ή βακτηριακής σε πολλαπλές σκληρώσεις και σε νευροπάθειες.

Σύμπλεγμα Νο 9 Zn - FLNT4 
Με βάση το Zn
(Zn σε 300 mg/l)
Σε παθολογίες ανοσοκαταστολής

Σύμπλεγμα Νο 10 Al - FLNT4 
Με βάση το αλουμίνιο (Al)
(Al σε 300 mg/l)
Σε περιπτώσεις μολύνσεων

Σύμπλεγμα Νο 11 Mg - FLNT4 
Με βάση το Mg
(Mg σε 300 mg/l)
Σε περιπτώσεις ελλείψεως Mg

Σύμπλεγμα Νο 12 V - FLNT4 
Με βάση το Βανάδιο (V)
(V σε 100 mg/l)
Στη διαβητολογία και σε ηπατικές παθήσεις

Σύμπλεγμα Νο 13 Β - FLNT4 
Με βάση το Βόριο (Β) και το σίδηρο (Fe)
(Β 30 mg/l - Fe 100 mg/l)
Σε όλες τις φάσεις καρκίνου